Kål er fantastisk:)
Denne ret kan både bruges som tilbehør eller som tapas og den kan sagtens lave dagen i forvejen og varme den op i ovnen lige inden servering.
Trinxat der betyder ”mast”, er en enkel og virkelig velsmagende ret fra bjergegnene i det nordlige Spanien.
Trinxat udtales: [trintja]

Passer forrygende til et glas cava

Ingredienser
1 helt kålhoved – spidskål, savojkål eller grønkål.
2-3 store kartofler
3-4 fed hvidløg – hakket
4-5 skiver serrano skinke – skåret i flade tern ca. 1×1 cm. – undlades, hvis du foretrækker vegetar/vegansk!
Olivenolie til stegning
Salt og peber
1 spsk. smør og lidt revet muskatnød – dette er min tilføjelse, og ikke i den klassiske opskrift

Instruktioner
Skræl kartoflerne og skær dem i halve.
Rengør kålen, skær de tykke stængler fra og skær kålen i store stykker.

Kog kartoflerne i 5 min. en stor gryde, med kun akkurat nok vand til at kartoflerne er  dækket. 
Tilsæt kålen og kog yderligere 5-10 min – til kålen og kartoflerne er møre.

Imens steges hvidløg og skinke på en pande i olivenolie.

Hæld vandet fra gryden i en skål, og stil til side.
Fisk kålen op og hak den fint (i den klassiske opskrift moses kålen)
Kartoflerne moses.

Hæld kål og kartofler på panden til hvidløg og skinke. Tilsæt lidt revet muskatnød, salt og peber. Steg godt igennem – 
8-10 min. – tilsæt lidt af kogevandet undervejs, så massen ikke brænder på.
Tilsæt 1 spsk. smør – kan undværes, men det giver en virkelig god smag:)

Retten kan serveres som den er, eller bages i ovnen i en stor eller små portions skåle.
Jeg foretrækker at bage dem i ovnen, så de får en gylden overflade.
Det tager ca. 15 min. ved 200 grader.